hanyalah OMONGAN KOSONG yang dapat aku luahkan
'make it different'


Sunday, February 27, 2011

lagu mengajar ku erti kehidupan. SiNG iT RiGHT!

hari-hari korang dengar lagu kan. tak kira lah lagu apa, genre apa, style apa? yang penting menghiburkan hati korang. betul tak? yang sedih, yang gembira, dan yang pelik pun ada. haha (: . tak kiralah dari iPod, iPhone, or iPad korang(promote Apple Inc.)hehe. tapi selalunya korang dengar kat handphone je kan. sememangnya aku memang minat lagu@musik@band daripada luar. tak tahu pulak kenapa ye~! mungkin aku rasa minat aku pada bahasa luar kot etc. ENGLISH. ya! it's right, improving my langua from our song. starting with Westlife. hahahahaha. then, country song and at the last hardcore song. so easy like 1,2 & 3. and this the most 3 band's i like their voice. UNiQUE voice dude! tuuuuuttt! malay please? ok. hehe. tak lupa jugak pada lagu@band lama (Nirvana) rock the world bebe! 
tapi yang paling penting ialah the most three band yang paling aku minat tu. penuh dengan pengertian & pesanan. chill ya! (:

 Daughtry

 3 Doors Down

Nickelback


kalau nak dengar lagu diorang. korang boleh lah tekan link yang aku dah sediakan tu. tak pun korang boleh dengar kat mySpace-beta. senang-senangkanlah masa korang eak. aku tak paksa. buat masa sekarang ni aku tengah dok melayan lagu hardcore-metalcore. ofcourse aku tengah layan lagu A7X. faham tak? kalau tak tekan kat link under cover album tu. senang kan! 

A7X

tak lupa gak pada lagu grunge@rock yang pernah aku layan dulu. memang best of the best in the year lah. hehe.

Nirvana


p/s : jangan tenung lama2 kat cover album tu. :P


so, camne? apa pendapat korang ye tentang musik@band ni? komen je. jangan banyak tanya. haha. dan korang jangan lah lupa untuk berkongsi dengan aku apa musik@band yang korang minat? tak kira lah local or international. ROCK IT! (:

Saturday, February 26, 2011

CiNTA

ada apa dengan cinta? kasih sayang? ya! memang. tapi begitulah adat orang bercinta, memang aku tak nafikan. tapi berlainan dengan cara aku. aku anggap subjek ini sebagai satu ANUGERAH daripada Nya. aku akan terima sahaja apa yang diberi dan diluangkan pada aku. aku bersyukur dengan nikmat Nya. sungguhnya aku mestilah mampu memanafaatkan peluang ini. yelah, aku pun sememangnya tak ada yang nak kan dengan aku. sabar je lah~!. huhu. selalunya aku sering mencemburui orang sedang bercinta ni tapi berkekalan ke? aku pun tak dapat nak pastikan yang penting diorang bahagia disamping yang tersayang. mungkinkah ini trend atau pun musim mengawan kot? haha. tak dapat aku nak ungkapkan. senyap je lah, malas aku nak masuk campur tentang-tentang subjek ni. ikhlas ke diorang bercinta ni? ataupun hanya mahukan kepuasan sampai terjadinya ZINA(wala takrabul zina). Astarghfirullah hal 'azim! jauhkan lah daripadaku, Amin! (:



soalan cepu perak aku hari ini ialah(aku tak da emas,hehe). apakah peranan percintaan kini untuk kebahagiaan institusi kekeluargaan pada masa hadapan? apakah akan terjadinya ZINA jikalau tidak dipantau sebaiknya? harapan aku adalah ingin mendapatkan cinta yang hakiki, cinta itu sebenarnya suci, jadi sucikanlah sebaik-baiknya. see ya! Assalammualaikum w.b.t.

ini adalah petikan yang aku dapat dari sumber mukabuku.com. heheh (:

Puisi Chintee
Saya suka tengok jari awek saya...
Cantik betoi... Sungguh!
Sampai takut nak pegang...
Bukan takut patah...
Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other
Di satu hari yang giler forever depan yang maha Esa...

Saya suka tengok rambut awek saya...
Cantik betol... Sungguh!
Sebab tu saya belikan tudung...
Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak....
Tapi takut nanti terbakar dek api neraka
Di suatu hari yang giler forever

Saya suka tengok body awek saya...
Cantik uuuui yai... Sungguh!
Sebab tu saya belikan dia telekong
Supaya mase die jumpa dengan Kekasih die Yang Utama
Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya.
Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye...

Saya sedih tengok awek saya
Tak tido, tak makan rindu kat saya...
Saya pun macam tu jugak,
Ada
problem yang sama..
Die tanya apa ubatnya?
Saya pun bagi die Quran untuk penenang jiwa...
Semoga lebih cintakan Nya dari saya...


Bahagie nye dapat pakwe macam die...
Saya sedih tengok awek saya
Selalu pesan macam-macam kat saya...
"Makan, minum, drive elok-elok tau..
Nanti awak sakit saye susah ati bla bla bla bla" katenya...
Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib gitu
Die tak kata satu aper pun...
Berdosanye saya....

Kesimpulannya saya memang sayang dia...
Nak jumper die giler forever...
Yang forever punye forever...
Di dunia dan akhirat terutamanya,
Janji nak share heaven sama-sama...
Bahagia selamanya...

Semoga kami saling mengingati,
Dosa sendiri pun infiniti...
Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni...
Semoga kami menginsafi diri...
Ya Allah ampunkanlah kami....
Semoga kami dapat bersama selamanya nanti...

P/S - andai anda seorang muslimah...
Mesti seronok kan
, kalau pasangan kita berfikiran camtu...
Then kalau anda seorang muslim...
Apa kata tanamkan dalam hati cam gitu...
Cinta tu anugerah Allah...
Pandai-pandai la kita menjaga nikmat Allah itu ye..

Janganlah kau angkuh melaungkan.. .
Si dia kepunyaan mu ...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya.. .
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...
Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan.. .
Mencintai tidak semestinya memiliki?...
Manusia pandai berpura ...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...
Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan.. .
Ungkapan cinta pada mu ...
Tetapi hati dan perasaannya. ..
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung. ..
Di sebalik sejuta alasan...
Dan kau...
Begitu jujur dan setia mencintainya. .
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Mencintai tidak bermakna memiliki..
Sesungguhnya. ..
"Aku tidak pernah memiliki diri mu..."
"Dan kau jua tidak memiliki diri ku."
Mengertilah. ..
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia mengasihi hamba-Nya...
Dia memiliki hamba-Nya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan di kembali.....

Friday, February 18, 2011

berKawan berKasih berMusuh

tolak hati nak aku kata pelik tak ada lah benar sangat kata dia tu. ke hulu hilir aku tengok dia mencari kawan. memang dia bijak mengatur misi yang dia hadapi. tapi entahlah mungkin hanya sikap dia sememangnya sebegitu. bermula aku nak cerita tapi ada lah stern2 orang yang dah tahu. so dengarkan je lah. dari mula aku lihat dia dalam kelompok yang baik agaknya, antaranya keaslian dan keperempuanan dia terserlah. mengada aku melihat, menjelik aku ketawa. selamat hari itu dia tak perasan sedangkan aku merenung dia selama beberapa detik. tak selamat aku nanti kalau dia perasan(hidup segan mati tak mahu). kenal selepas seminggu, beria-ria aku mendekatinya. setelah minggu kedua selepas kuliah. aku berantam dengan dia kerana tersalah anggap yang kecil peribadi hal nya. aku emangya menyendiri di sudut anak mata kecilnya, jauh aku dengan dia sejak angkara hari itu. salah bererti ketakutan yang dalam dan mungkin menjadi igauan setiap masa dan nafasku. mungkin cuma dia perlukan masa, tapi aku tak sangka dan aku tak percaya sedangkan bual bicaranya sungguh indah tapi dibelakang menjadi tirus yang mematikan cerita hati ku. kisah aku dan dia bertukar menjadi pertelingkahan di dalam lubuk hati masing-masing yang tidak mahu meluahkan api yang sedang membakar jiwa. tapi aku hanya membiarkannya menyendiri tanpa menegur kelibat lalu aku atau dia. aku lihat, lihat dan lihat. sudahkan aku takkan maafkan dia selagi dia tidak menegur aku dengan seikhlas hati nya yang mungkin aku tak dapat nak menahui yang lalu. aku biarkan dan abaikan. kawan menjadi kasih bertukar musuh. selangkah aku lupakan kenangan itu. . . KOSONG. (aku redha dengan ketentuanNYA)


fenomena : Jersi Malaysia(2011) Fesyen atau Semangat dalam Sukan.

 IKUT JEJAK KAMI


kini ramai yang menyarungkan jersi Malaysia tidak kira siang, malam, pagi, petang. termasuk aku sendiri(semangat beb). haha. termasuk lah jersi original, ciplak dan gred A. bukan nak menafikan semangat korang dalam aktiviti bersukan. just aku nak tau je pendapat korang tentang peranan bola sepak Malaysia dalam arena kini. sementelahan aku pun tak minat local team dulu. tapi sekarang dah lain, only MALAYSIA in my heart!(poyo je). huhu. (:

muka ngantuk nak tido(time : 0230)


Saturday, February 5, 2011

*admin - announcement

tuan punya blog akan rarely(offline-online) blogwalking kerana sudah balik kampus. haha. tq. jangan lupa untuk follow ya! (:

Friday, February 4, 2011

jalan-jalan,pusing-pusing,rakam-rakam (MELAKA)part 2

hallo3.hah! korang buat apa tu. mesti lah tengah baca blog aku kan. ish3. ni merupakan part kedua & yang terakhir epilog ceritera ku melancong ke melaka(macam oversea je). huhu. last, aku story kat tg. bidara kan. so aku nak sambung balik cerita tour@trip ke tempat yang lain pula. sebelum berlepas ke tempat yang lain(macam naik flight je, padahal bas!) haha. diorang declare nak pergi MTS(menara taming sari) dekat dengan PP(padang pahlawan mall) MP(mahkota parade).  so kitorang pun decide lah nak pergi ke sana. sebelum bertolak, kitorang shooting lagi(idea aku). kenangan tau. haha. jom tengok (:

    吸収(teknik penyerapan cahaya). haha. dari kiri; hasan, ahmad, afiq(pei hwa) & nabil(me)
SHOUT IT! arrrgghhhhh! jeritanku! (kepuasan) - that's me!

that's all at TANJUNG BIDARA. dari kiri; zaid, mamat, jiji, asan, amat, & AKU. (credit to siti haniza for this)

laut-air-garam! habis sudah~! (:
setelah habis shooting dan bla3~ kitorang pun berkumpul then terus naik bas. kitorang bertolak dari tg. bidara pada pukul 1230 untuk menuju ke pusat bandar. 

1305 - PADANG PAHLAWAN
kira-kira 1/2 jam masa untuk ke bandar melaka. so, dalam perjalanan tu harok(kecoh) 1 bas. seronok 'gila'! bual punya bual, bising punya bising, sedar tak sedar dah sampai ke destinasi yang kami tuju. kitorang turun bas kat muzium samudra(yang ada kapal besar portugis tu). driver bas cakap limit sampai pukul 1800 je(sekejap nya, atoii!). first sekali dalam kepala aku ialah MAKAN! tapi SOLAT tetap dan mesti! aku dan yang lain-lain pun menjajau(mencari) surau kat PP. nasib baik jumpa. got it! huhu. lepas solat Zohor, masing-masing perut dah berkeroncong lagu kopratasa(lagu untuk ana) ngee~ .kitorang pun berSEPARATED. first place yang aku ingat nak makan ialah Mc'D. tapi memandangkan 3 yang lain(amat,jiji,asan) nak makan KFC, so ikut je la. haha. ku mengORDER X-Meal Zinger Burger & air Mountain Dew. sedap naa! kekenyangan aku. yang lain ada yang makan kat Mc'D & BURGER KING(orang kaya, so expensive). errgghhh! selepas makan dan beristirehat bersama winston. kitorang plan nak main bowling(bukan semua nak main,ada yang karaoke lah & macam2 lagi) atoi! oh! tidak lagi dimana kau fulus! habis lagi lah nampaknya. haha. jom main bowling. hooray!

 gaya juara terhebat. huhu. (syed)
  rileks! bola itu berat. (hafiz)

korang mesti tahu kan tempat yang kitorang main bowling ni kat mana. of course la dekat MP(ampang superbowl). haha. dari pukul 1400 sampai 1700 kitorang bersukan. tapi aku setitik peluh pun tak keluar. at least aku bowl juga kan. huhu. lepas bowl kitorang pun pusing 1 MP & macam-macam lah kedai kitorang singgah walaupun tak beli. window shopping lah katakan(padahal duit dah habis). dah! siap! semua! jom balik! alaaaaaa~ tak nak balik, nak shopping(girls selalunya). he. *kidding. so kitorang pun gerak dari MP ke tempat menunggu bas. pak cik bas dah tunggu lama tau! tepat 1800 kitorang sampai ke hadapan bas(tepati masa). whoa! sebelum gerak balik, aku take a shoot dulu(addict).   

dengan bas pun jadi lah(aku bukan model bas ya!) (:

hey muar! i'll come to you! kitorang gerak dari melaka pukul 1810. dalam bas semua senyap. masing-masing buat hal sendiri. yang penting, aku nak tido. kepenatan sudah! sesedar sampai sg. mati dah pukul 1900. yay! dah sampai. nak balik rumah. home sweet home! so berakhirlah ceritera freak yang aku karangkan. sekian, terima kasih. Assalammualaikum. . . 
p/s : need your comment(don't negatively) (:

Wednesday, February 2, 2011

jalan-jalan,pusing-pusing,rakam-rakam (MELAKA)part 1

selamat datang bulan FEBRUARI & HAPPY CHINESE NEW YEAR! hari ni cuaca memang cerah dan memang sungguh memenatkan. tapi puas! sebab dapat jumpa kawan-kawan lama(old-timer) batch SMKTMI 2009. tapi bukan dapat jumpa semua lah. aku dapat dapat INFORMATION ni pun 2 hari lepas(alumni tour), limited booking pula tu. adoy! haha. ada lah seramai 30 students yang dapat pergi(fix boy-girl). kelas 1st sampai 3rd je yang dapat(kalau boleh nak ajak semua kelas), rarely yang senang dapat contact lah(tak tukar no. phone) itu pun ada yang CANCEL kan booking pagi tadi. aduss! memang rugi beb. sebab memang HAPPENING gila!(macam ye je). start journey tadi pukul 0830 walaupun LEADER kata pukul 0730(ada yang datang lambat include aku sekali. haha). okay lah. membebel pulak aku ni kan. whatever lah! let's start the journey with my crazee tale?!! (:


0900 - MELAKA
1st place yang aku(dan lain-lain) singgah ialah TANJUNG BIDARA. jom mandi laut! hoooray. . . !!(padahal aku tak mandi pun sebab malas. *aku tak takut air eah!). hehe. masa kitorang sampai pun macam tak ada orang je sebab awal lagi agak nya. kedai makan, souvenir and kraft pun baru kemas-kemas nak buka. kitorang pun ngadap pantai. then? OMG! apa lagi diorang dah macam 'gila' nampak air kat laut(masin beb!), so diorang pun faster macam pelesit tukar baju then terus terjun dalam air(yang girl lambat sikit). macam kanak-kanak riang RIBENA. kah3. aku? rileks saje lah(ada lagi yang join us tak nak mandi) haha. jom tengok gelagat kitorang (warning - 18SG). xp~
p/s:image kurang memuaskan kerana pixel hp ni hanya 3.2MPx.tq


bergembira bersama teman-teman~!(uit cik abang, pakai pelampung ke?)

peneman kesakitan? zahid & pei hwa(afiq) kesian, sakit-sakit,luka-luka pun masih ada semangat nak mengikuti tour? yeah! itulah yang kita mahukan. SEMANGAT!

kepenatan setelah berenang selaju 30knot akibat dikejar JAWS! insan yang tabah amir.

ku tetap tegap dan macho! inilah azizi, juara renang berkuak rama-rama kita! ahakz~

_GANG ATAS DARAT_

gua rock beb!(dalam hati ada taman) hasan dengan gaya metal nya diatas batu. haha

loving couple! not gay. hasan dan ahmad tersimpul senyum malu. *just kidding (:
 YAMAKASI 3. actor - nabil(me) & hasan. warning : don't do this at home.

SLOW MOTION(full trick). semua terpegun! photographer - proxxcams(me).

I c.o.n.FUSE. - apa yang diorang buat ni. pelik sudah~ haha.
setelah penat menyiksa tumit kaki dan lutut. kitorang stop dari buat kerja pelik ni(idea pelik hasan), sebab dah tercungap-cungap kepenatan. huu~ dah penat! apa lagi kitorang kedahagaan air. nasib baik dekat je warong dengan pantai. pekena teh tarik dulu! + bual kosong.
komunikasi di hujung jari. winston light(limited pack) pun kat hujung jari juga ya! model - ahmad & hasan. photographer - proxxcams(me).
cerita punya menceceh lagi mengarut and bla3. .oh! tidak dah pukul 1200 rupanya. time to blah dari tg. bidara yang masin air laut nya. bye2 pantai yang indah. next journey lepas ni nak ke mana? nak tahu tak? apa cerita mengarut lepas ni? kalau nak tahu, ikuti sambungannya lagi nanti. banyak lagi aku nak cerita. okay! see ya next episode?!! (:

Tuesday, February 1, 2011

novel that I'm very interested

this is most often the two novels I read before sleep. haha. the best wonderful story you know!
let's know what story inside the novel. .

OLIVER TWIST - Charles Dickens


 Oliver Twist is born in a workhouse in a provincial town. His mother has been found very sick in the street, and she gives birth to Oliver just before she dies. Oliver is raised under the care of Mrs. Mann and the beadle Mr. Bumble in the workhouse. When it falls to Oliver’s lot to ask for more food on behalf of all the starving children in the workhouse, he is trashed, and then apprenticed to an undertaker, Mr. Sowerberry. Another apprentice of Mr. Sowerberry’s, Noah Claypole insults Oliver’s dead mother and the small and frail Oliver attacks him. However, Oliver is punished severely, and he runs away to London. Here he is picked up by Jack Dawkins or the Artful Dodger as he is called. The Artful Dodger is a member of the Jew Fagin’s gang of boys. Fagin has trained the boys to become pickpockets. The Artful Dodger takes Oliver to Fagin’s den in the London slums, and Oliver, who innocently does not understand that he is among criminals, becomes one of Fagin’s boys.
When Oliver is sent out with The Artful Dodger and another boy on a pickpocket expedition Oliver is so shocked when he realizes what is going on that he and not the two other boys are caught. Fortunately, the victim of the thieves, the old benevolent gentleman, Mr. Brownlow rescues Oliver from arrest and brings him to his house, where the housekeeper, Mrs. Bedwin nurses him back to life after he had fallen sick, and for the first time in his life he is happy.
However, with the help of the brutal murderer Bill Sikes and the prostitute Nancy Fagin kidnaps Oliver. Fagin is prompted to do this by the mysterious Mr. Monks. Oliver is taken along on a burglary expedition in the country. The thieves are discovered in the house of Mrs. Maylie and her adopted niece, Rose, and Oliver is shot and wounded. Sikes escapes. Rose and Mrs. Maylie nurse the wounded Oliver. When he tells them his story they believe him, and he settles with them. While living with Rose and Mrs. Maylie Oliver one day sees Fagin and Monks looking at him in through a window. Nancy discovers that Monks is plotting against Oliver for some reason, bribing Fagin to corrupt his innocence. Nancy also learns that there is some kind of connection between Rose and Oliver; but after having told Rose’s adviser and friend Dr. Losberne
Monks’ plot against Oliver is disclosed by Mr. Brownlow. Monks is Oliver’s half-brother seeking all of the inheritance for himself. Oliver’s father’s will states that he will leave money to Oliver on the condition that his reputation is clean. Oliver’s dead mother and Rose were sisters. Monks receives his share of the inheritance and goes away to America. He dies in prison there, and Oliver is adopted by Mr. Brownlow. about it on the steps of London Bridge, she is discovered by Noah Claypole, who in the meantime has become a member of Fagin’s gang, and Sykes murders her. On his frantic flight away from the crime Sykes accidentally and dramatically hangs himself. Fagin and the rest of the gang are arrested. Fagin is executed after Oliver has visited him in the condemned cell in Newgate Prison. The Artful Dodger is transported after a court scene in which he eloquently defends himself and his class.

also available on film 
 


A PAINTED HOUSE - John Grisham







John Grisham's "A PAINTED HOUSE" is a story inspired by his own childhood in rural Arkansas. It is a moving story of one child's journey from innocence to experience. The scene is set in the year 1952 when television and telephones were quite rare and radio and letters were the only means of communication.
Luke Chandler, the protagonist of the story, is a 7-year-old boy who lives with his parents and grandparents in a house that has never been painted. He also has an uncle, Ricky, who is fighting a war in Korea. This uncle holds a very important role in the young boy's life, but in the novel his role is quite passive. We know about him from his letters and Luke's recollections. Ricky also gets a 15-year-old girl pregnant and miserable and does not tell his family about it. The Chandlers have only the house and 3 acres of land surrounding it as their own. They rent the remaining 80 acres of land for growing cotton. Each year when the cotton is ready they hire labor in the form of hill people and some Mexicans to help them harvest it. This year too they hire a truckload of Mexicans and a family from Ozarks to help them. This hired help plays a great role in the boy's transformation.
The Black Oak is a quiet county where everybody knows everybody else. Here marriages and funerals are big events and baseball is loved by all. The farmers are a hardworking lot and are eternally pessimistic. They are totally dependent on nature for farming. If the Big Lady smiles at them then they have a good year, but if she happens to be in a nasty mood then all their hard work goes to ruin. The farmers have seen so much bad weather in their lives that they are even afraid to hope. They are constantly worried about the erratic moods of Nature. All this has been quite realistically portrayed through the eyes of a seven-year-old.
At the beginning of the story we see Luke, a big football fan, lusting over a red Cardinal jacket. His parents pay him for harvesting the cotton, like all the other help. With the earned money he plans to buy the much-desired jacket, which he plans to wear everywhere, showing it off to his buddies. But by the end of the story we find Luke gaining unusual wisdom. He has matured beyond his age. Thus he foregoes the jacket and invests his money in buying paint for the house.
Luke has to shoulder a lot of secrets, much of which he unburdens on his family. He sees murder committed twice in just two months. He takes a peek at a young girl taking a bath. He sees a child being born. He notices the budding romance between Tally and the cowboy. He also gets to know about his uncle's affair and the illegitimate child.
Tally brings eroticism to the story. A pretty and moody 17-year-old girl, she is well aware of her influence on the opposite sex and is knows of the young boy's crush on her. She has a soft corner for him and includes him in some of her adventures. She is also quite protective towards Trott and buys paint for him from her earnings to fulfill his whim. By the end of the story she runs off with a cowboy in search of a better future.
The two villains in Luke's life are Hank and the cowboy. While the first one is a downright bully who gets into a brawl with anyone and everyone, the other looks like a professional murderer with his switchblade. They both commit a murder, which terrifies the young boy.
The final disaster comes in the form of a flood, which spoils the crop. However, it is actually a blessing in disguise for it gives him and his parents an opportunity to discard farming forever and switch to an urban life.

also available on DVD